Mine mest orginale sparetips
Ukesoppgaven i postbankens boligdrømkonkurranse er å beskrive dine tre mest originale sparetips. Jeg tar for gitt at det handler om å spare penger 🙂
Jeg har sett gjennom mange av den andre deltagernes forslag til sparetips, og det er mye bra ute og går! Gjenbruk, kjøp av rimelige ting på loppemarked, gjøre store deler av husarbeid og oppussingsarbeid selv samt å utnytte de kunnskaper man kan og ta nytte av venners kunnskaper er gjengangere blant sparetipsene, og dette er gode tips! før jeg kommer til mine mest originale sparetips skal jeg ta en titt på hvilke sparetips de norske bankene anbefaler. Kanskje jeg finner litt inspirasjon til noen originale sparetips? En rask titt innom storbankenes nettsider viser hvilke sparetips storbankene viser kundene først.
Postbanken anbefaler fondsparing med fast månedlig trekk, noe som også er en gjenganger hos de andre bankene. DnbNor prioriterer ikke et sparetilbud over et annen men har banksparing og fond på toppen av sin liste. Nordea briljerer med sin mikrospartjeneste på første side, På Sparebank1 sine sparesider er valutainvestering og strukturerte produkter satt foran det andre
Om vi klikker oss videre til Bank Norwegian så reklameres det med god gammeldags sparekonto på førstesiden, og med god rente! Skandiabanken har høyrentekonto som sin anbefalte sparemetode, dessverre er jo renten på denne dårligere enn renten på Bank Norwegians vanlige sparekonto. Av alle bankene jeg klikket meg innom så var det Bank Norwegian som kunne tilby den aller beste renten for god gammeldags banksparing.
Kanskje ikke så bra inspirasjon til originale sparetips?
Av bankenes sparetips og metoder synes jeg den mest originale sparemetoden går til Nordea sin mikrospartjeneste, her vil du for hver gang du benytter kortet runde opp til et visst beløp, eller spare et visst beløp per transaksjon. En høyst original sparemetode, men hvor smart er den? I praksis flytter du bare penger fra en pengesekk til en annen , og dette gjør du når du bruker penger. Nordea reklamerer selv på sine nettsider med, «Jo oftere du betaler med kortet ditt, desto mer sparer du». Høres ikke dette litt feil ut, jo mer penger du bruker, desto mer sparer du? Hvordan blir tankegangen din da, du får lyst på en iskrem, men er usikker på om du skal ta deg råd. Bak i hodet ditt tenker du at siden du har mikrospar, så sparer du penger på å kjøpe en iskrem. Derfor kjøper du iskremen med god samvittighet fordi du sparer penger i samme slengen. Motivasjonen din er altså å bruke penger for å spare penger. Kjempesmart…
Alle Bankenes sparemetoder forutsetter at du faktisk har spart opp penger allerede, de hjelper deg ikke like mye å spare som de gir deg avkastning på dine allerede oppsparte sparepenger. Så hvordan spare penger fra bunn?
Her er det meningen at jeg skal komme med noen høyst originale sparetips, dessverre finnes det ingen «originale» sparetips som vil gjøre deg til supersparer, det er de trauste gamle tipsene som omhandler budsjettering, å få oversikt over forbruket ditt og faktisk holde deg til budsjettet du setter opp som mest sannsynlig vil hjelpe deg til å lykkes til å spare mest. Jeg har derimot noen originale sparetips jeg benytter selv, om de er de mest lønnsomme er en annen sak…
-
Sparetips nr. 1 lag din egen Mojito!
Øl og drinker ute på byen er dyre saker som studenter budsjetterer en stor andel av sitt studielån på. Istedenfor å kjøpe dyre, dårlige ferdigmikser så lag noen skikkelige drinker fra bunn av! Mojito er en enkel drink som passer perfekt i sommervarmen. Lime, sukker og club soda får du i nærmeste dagligvarebutikk, rom kjøper du på tax-free’en på veien hjem fra ferie og mynte kan du gro selv hjemme i en potte.
Følg oppskriften og du lager fort en bedre mojito enn de overprisede sakene som serveres rundt omkring i på utestedene i Oslo, penger har du også spart!
-
Sparetips nr. 2 Sørg for å stå på eksamen!
Dette er heldigvis ikke noe jeg har opplevd selv, men det er dyrt å stryke på eksamen. Kontinuasjonsavgift, studielån for ikke snakke om tiden du bruker på å gå opp på ny kunne vært spart om du fulgte med på forelesningene. Derfor er sparetips nr. 2 like enkelt som det er genialt, sørg for å stå på eksamen!
-
Sparetips nr. 3 Ta deg en byttedag.
Sett av en hel dag der du går gjennom telefonabonnementet ditt, banken din, forsikringselskapet, strømleverandøren enkelt og greit alle selskaper som sender deg fine gule lapper i posten kalt regninger. Hent inn bedre tilbud og bytt til en rimeligere og bedre leverandør! Her er det mange tusenlapper å spare i året, og det vet du, men du tar deg ikke tid til å gjøre noe med det. Derfor, sett av en hel dag til en «byttedag». Etter at du er ferdig kan du regne ut hvor mye du har spart og hvor høy timelønn du kan «betale» deg selv for disse besparelsene, jeg tipper at den er høyere enn din vanlige timelønn!
Så, der har du mine tre sparetips, noen mer lønnsomme enn andre, men jeg synes ihvertfall de er originale 😉